A Magyar Szabadság Éve

Új filmekkel folytatódik a forradalmi időutazás

Sajtónyilvános filmbemutatót tartottak hétfőn a Terror Háza Múzeumban. Az Egy akaraton 1956-2016 című kiállítás hat új, 360 fokos technológiával rögzített filmmel gazdagodott. Ezekről és a forgatás kulisszatitkairól Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója beszélgetett Ruttkay Zsófia dramaturggal, Pálfi György rendezővel, Érsek-Obádovics Mercédesz és Száraz Dénes színművészekkel. 

Február 21-től látható az Egy akaraton 1956–2016 című egyedülálló időszaki kiállítás hat új filmje a Terror Háza Múzeumban. A több mint fél éve megtekinthető, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító kiállítás most új rövidfilmeket mutat be. A látogatók a VR-szemüveget felvéve, testközelből élhetik át a forradalom emlékezetes pillanatait, és lehetnek ismét rendkívüli történelmi kalandok részesei.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója felidézte, az 1956-os Emlékbizottság azzal bízta meg a múzeumot, hogy egy olyan kiállítást hozzon létre, amely a 21. század nyelvén képes megszólítani a legfiatalabb generációkat, ami nem könnyű feladat, hiszen „a mai középiskolások számára 1956 nagyjából olyan távolságra van, mint a vesztfáliai békekötés, vagy az első világháború”. Hozzátette, éppen ezért egy olyan technológiát választottak, ami nemcsak újszerű, hanem egészen különleges.

A programigazgató elmondta, a hat új film közül négy fikciós történet, melyek mindegyike látványos és asszociatív, kettő pedig interjúfilm, melyek esetében egykori szabadságharcosok idézik fel emlékeiket.  

Megdöbbentő volt az élmény, amikor felvettem a szemüveget belekerültem egy történelmi korszakba és én magam is szinte fizikális közelségben részesévé váltam az eseményeknek – fejtette ki Érsek-Obádovics Mercédesz, a bemutatott filmekben szereplő színművész.

Eddig csak visszaemlékezésekből merítve képzelhettük el, milyen elementáris erejű, drámai vagy éppen megrázó lehetett egy ’56-os utcai harc, egy szovjet katonai erődemonstráció vagy a menekülés a forradalmi utcán. A virtuális valóság segítségével most mindez testközelből megtapasztalhatóvá válik: Magyarországon eddig sosem látott módon, 360 fokban élhetőek át a szabadságharc sorsfordító pillanatai, szívszorító vagy örömteli eseményei. Mintha velük, a forradalmárokkal, a pesti srácokkal és lányokkal – 1956 hőseivel együtt lélegeznénk, küzdenénk, lelkesednénk.

A filmek forgatásánál két lényeges dolgot vártak el tőlünk. Egyrészt, hogy az 1956-os forradalom hétköznapi hőseiről szóljanak, másrészt, hogy sikerrel szólítsák meg a közönséget, amire a VR 360°-os technika tökéletesen alkalmas. Ugyanakkor nekünk úgy kellett megfogalmazni a filmek nyelvét, hogy bárki, aki idejön, az megértse. Ez egy igazán jó rendezői kihívás volt – mondta Pálfi György filmrendező.

A megdöbbentően látványos filmek minden korosztály számára egy életre szóló élményt jelenthetnek a legmodernebb technológiának köszönhetően.

Itt a néző igazából maga az operatőr és a vágó is valamilyen szinten, hiszen ő választja ki, melyik részletét nézi éppen a történéseknek. Úgy kell őt irányítanunk, hogy ne nagyon vegye észre ezt, de mégis a lényegre figyeljen, miközben a teljes szabadságérzete megmarad – fogalmazott Ruttkay Zsófia, a filmek forgatókönyvírója. 

A kiállítás Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor programigazgató koncepciója nyomán készült. Az élethű, 360 fokban megtekinthető jelenetekért, a lebilincselő látványvilágért Pálfi György rendező felelt.

A kiállítás keddtől vasárnapig, 10.00 és 18.00 óra között tekinthető meg a Terror Háza Múzeumban.

Hírek