A Magyar Szabadság Éve

Tisztelet az 1956-os magyar forradalomnak

Belgiumban élő ’56-os magyar emigránsok tárgyait és relikviáit is bemutatja az a háromrészes kiállítás, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából nyílt meg Brüsszelben az ’56-os Emlékbizottság támogatásával.

Az „Egy nép kiáltott" – Tisztelet az 1956-os magyar forradalomnak és a belgiumi emigrációnak” című kiállítás azon túl, hogy ismerteti a 1956-os magyar forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit,  bepillantást nyújt a belgiumi magyar emigráció 1920-tól kezdődő történetébe, valamint a menekültek beilleszkedésének folyamatába is. A kiállítás különlegessége a Belgiumban élő ’56-os emigránsok tárgyaiból, relikviáiból rendezett tárlat, amelynek köszönhetően visszaemlékezések, egyéni sorsok, menekülések történetét ismertetik meg az érdeklődők.

A Brüsszeli Magyar Nagykövetség, a Nagykövetség Kulturális Szolgálata, valamint a Balassi Intézet közös szervezésében megrendezett tárlatot Nagy Zoltán nagykövet és Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet igazgatója nyitotta meg. Magyarország brüsszeli nagykövete megnyitó beszédében hangsúlyozta: 1956 a magyar és az európai történelem mérföldköve, azt az utat szimbolizálja, amelyet Magyarország azért járt végig, hogy újra független tagjává váljon az európai népek közösségének. A mintegy 150 meghívott jelenlétében Keszei Imre ’56-os belgiumi emigráns mondott megemlékező beszédet.

Hírek