A Magyar Szabadság Éve

Teltházas ’56-os záróprogram a szöuli nagykövetségen

„A Szabadság Szerelmesei – megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról filmmel és zenével” című programmal zárult a Szöuli Magyar Nagykövetség 1956-os programsorozatának záróeseménye. A filmvetítéssel, pódiumbeszélgetéssel és minikoncerttel színesített rendezvény keretében az érdeklődők megtekinthették az „1956 – A szabadságért és függetlenségért” című tablókiállítást is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint annak koreai vonatkozásait idézte fel megnyitó beszédében Csaba Gábor nagykövet a diplomatákból, a kulturális élet képviselőiből, valamit a fiatalokból álló közönség előtt a Szöuli Magyar Nagykövetség ’56-os záróeseményén. A diplomata bemutatta az eseményre Szöulba érkezett Tommy Vig magyar–amerikai dzsesszzenészt, aki személyesen is részt vett a forradalomban. A nagykövet hangsúlyozta, hogy a magyarok éppúgy a „szabadság szerelmesei”, mint a koreaiak, s ezt az üzenetet hűen közvetíti a „Szabadság, szerelem” című film, valamint a rendezvényen fellépő magyar–koreai zenész házaspár élettörténete is.

Tommy Vig az 1956-os forradalom leverése után Amerikába emigrált, ahol sikeres zenei pályát futott be. Itt ismerkedett meg a sztárként ünnepelt Kim Sisters egyik énekesével, későbbi feleségével, akivel 2006-ban véglegesen hazaköltözött Magyarországra. A rendezvényen Tommy Vig felelevenítette ’56-os emlékeit, párhuzamot vont az akkori kommunista elnyomás és a mostani észak-koreai rezsim között, utalva az emlékest során bemutatott „Szabadság, szerelem” című film egyes jeleneteire. A félórás mini koncerten Tommy és Mia Vig, valamint a Closer Trio előadásában – Koreában első alkalommal – felcsendült Tommy Vig „Freedom Fight – Budapest 1956” című zenekari művéből egy részlet. Ezt követően elhangzott Tommy Vig megzenésítésében és Mia Vig magyar nyelvű előadásában a „Füstbe ment terv” című vers is.

Goda Krisztina „Szabadság, szerelem” című filmje mélyen megérintette a koreai közönséget, többen úgy nyilatkoztak, hogy magyar forradalmárok és sportolók keserű, de felemelő sorsát, hazaszeretetét és bátorságát bemutató alkotásnak köszönhetően értették meg igazán az ’56-os eseményeket.

Az érdeklődők a mozi előterében megtekinthették az „1956 – A szabadságért és függetlenségért” című tablókiállítást, valamint prospektust vehettek át a Terror Háza Múzeum együttműködésével a Koreai Nemzeti Kortárs Történelmi Múzeumban látható „Út a Szabadság felé” című 56-os történelmi kiállításról, amelyet a szervező Koreai Nemzeti Kortárs Történelmi Múzeum által közölt adatok szerint már 25000-en látogattak meg.

Hírek