A Magyar Szabadság Éve

Színházi előadás az 1956-os forradalom tiszteletére Nairobiban

Az „1956 - A Tale of Freedom” című darab a hatvan évvel ezelőtti októberi eseményeket mutatja be, modern művészeti felfogásban.

A színdarabot egy Kenyában élő lengyel színésznő írta és rendezte. A magyar, lengyel és kenyai színészeket felvonultató előadás egy átlagos család hétköznapjait mutatja be a forradalom előtti, alatti és az azt követő napokban. A családfő lelki tusáját vívja a forradalmi és „ellenforradalmi” eszmék kereszttüzében. Az ártatlan család élete pokollá válik, amikor a titkosszolgálat megfigyelés alá vonja a szomszédot (aki költő) és a családapát besúgásra kényszeríti. Az október 23-ai események végső indíttatást adnak az apának a döntés meghozatalához, hogy melyik oldalt válassza, ami beindítja a család tragédiájához vezető láncreakciót.

Az előadás összesen háromszor került színpadra: kétszer a Francia Intézetben, egyszer pedig a Kenyai Nemzeti Színházban. A mű abszolút pozitív fogadtatásban részesült, mind a kenyai, mind a külföldi közönség dicsérte a kiváló színészi alakításokat, az igényes jelmezeket, a kreatív bábokat, a maszkokat és a Kenyában egyedülálló árnyszínházi technikát.

A programot az 1956-os Emlékbizottság mellett Lengyelország kenyai nagykövetsége is támogatta. Az eseményt az azonos időszakban megtartott 2016-os Kenyai Nemzetközi Bábfesztivál (IPFEST 2016) is felvette a műsorlistájára.

Hírek