A Magyar Szabadság Éve

Szimpóziummal emlékeztek 1956-ra Szöulban

Magyarország szöuli nagykövetsége és a Yonsei Egyetem közös szimpóziummal emlékezett meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.

A Korea három legjobb egyeteme közé sorolt Yonsei Egyetem azért szimbolikus helyszín a hat évtizeddel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban, mert 1956 őszén a magyarországi híreket hallva a Yonsei Egyetem kilenc politikatudomány szakos hallgatója létrehozta a „Magyar Szabadságot Védő Önkéntes Diákkatonák” nevű szervezetet, hogy akár fegyveresen is kiálljanak a magyar szabadság mellett. A csoport vezetője Lee Man-sup akkori negyedéves hallgató volt, aki később kétszer is a Koreai Köztársaság nemzetgyűlésének házelnöke lett, és ma is az elmúlt évtizedek egyik meghatározó politikai személyiségeként tartják számon a Koreai Köztársaságban. A szimpóziumra a róla elnevezett „Lee Man-sup teremben” került sor.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult szimpózium megnyitóbeszédét Csaba Gábor nagykövet tartotta. A Yonsei Egyetem részéről Jang Dong-jin és Kim Woo-sang a Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének professzorai mondtak beszédet. Koreai részről a főelőadó Yoo Jaykun korábbi nemzetgyűlési képviselő, a „Magyar Szabadságot Védő Önkéntes Diákkatonák” nevű szervezet második számú vezetője volt. Yoo úr részletesen beszélt csoportjuk motivációiról: az 1950–1953 között lezajlott koreai háború hatása alatt mindenképpen segítséget akartak nyújtani a szovjet agresszió áldozatává vált Magyarországnak.

A szimpózium magyar előadója dr. Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője volt, aki fényképekkel illusztrált prezentációjában részletesen bemutatta az ’56-os forradalom hatását a Koreai-félsziget két államára. Előadást tartott továbbá dr. Yang Seung-ham, a Yonsei Egyetem politikatudomány-diplomácia szakának professzora, bemutatva az ’50-es évek időszakának nemzetközi politikai viszonyait. A szimpóziumot pódiumbeszélgetés zárta, amelynek során a meghívott előadók válaszoltak a résztvevő professzorok és diákok kérdéseire. Az előadóteremben a Yonsei Egyetem diákjain kívül jelen voltak a Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) egyetem magyar szakos diákjai, valamint a Yonsei Egyetem professzorai is.

A terem előtti aulában bemutatták a budapesti Terror Háza Múzeum „1956 – A szabadságért és függetlenségért” című tablókiállítását és a Koreai Nemzeti Kortárs Történelmi Múzeumban nyílt „Út a Szabadság felé” című ’56-os történelmi kiállítás plakátjait. A rendezvény tiszteletére Csaba Gábor nagykövet a fellépőket vacsorára látta vendégül rezidenciáján.

Hírek