A Magyar Szabadság Éve

Petrás Mária keramikusművész kiállításával emlékeznek Pozsonyban

A „Csángó madonnák” című kerámia-kiállítás március végéig látható a pozsonyi Magyar Intézetben, míg a felvidéki Galántán az „1956 – A szabadságért és a függetlenségért” című kétnyelvű tárlattal tisztelegtek a forradalom hősei előtt.

A galántai városháza dísztermében január 24-től január 31-ig látható szlovák-magyar kétnyelvű tárlatot Holop Zsófia előadóművész nyitotta meg, aki elmondta: a pesti srácok hősies harcának emléket állító kiállítás a teljes galántai régió számára hiánypótló ismeretanyagul szolgál.

A megnyitón Ujváry Gábor történész, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa tartott előadást az ’56-os események világtörténeti jelentőségéről. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mindössze két hétig tartott, mégis megroppantotta a világot, és leleplezte a szovjet típusú terrorrendszerek kegyetlen valóságát. 1956 októberében a magyar nemzet bebizonyította, hogy képes sorsát a saját kezébe venni” – jelentette ki Ujváry.

Január 25-től látogatható a pozsonyi Magyar Intézetben Petrás Mária, moldvai csángó születésű népdalénekes és keramikusművész kiállítása. A Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas művésznő munkásságát Prokopp Mária művészettörténész mutatta be, aki előadásában a kiállított alkotások magyar művészettörténeti előzményeivel ismertette meg a közönséget. Ezt követően Petrás Mária férje, Döbrentei Kornél író, költő olvasott fel verseiből.

Az ünnepségen Petrás Mária csángó és székely imákat énekelt, hangsúlyozva a közös ima, az éneklés felemelő erejét, a templom, a harangszó tiszteletének, az ünnepek, a vasárnap megtartásának jelentőségét. Mint mondta, a tárlaton olyan biblikus témájú domborművek, szobrok láthatók, amelyek a csángó falvak ősi hagyományvilágát elevenítik meg.

A „Csángó madonnák” című kiállítás március végéig tart nyitva a szlovák fővárosban.

A galántai és pozsonyi rendezvények az 1956-os Emlékév keretében valósultak meg.

Hírek