A Magyar Szabadság Éve

Nemzetközi emlékkonferencia az egyház és a kommunista államhatalom viszonyáról

Máig aktuális, hogy milyen volt a viszony az egyház és a kommunista államhatalom között - hangsúlyozta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Keresztény társadalmi mártírium 1944-1956 című nemzetközi konferencián, csütörtökön Budapesten.

Prőhle Gergely beszédében emlékeztetett arra, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház tényfeltáró bizottságot hozott létre a konferencia témájának kutatására. Ezzel mindenkinek foglalkoznia kell, ez erkölcsi kérdés – mondta Prőhle Gergely.

Kifejtette: ahhoz, hogy az egyházak a magyar közéletben hitelesen tudjanak "megállni", foglalkozni kell ezekkel a kérdésekkel, és a felelősöket meg kell nevezni. Hogy mennyi e téren a mulasztás, azt jól mutatja, hogy még "mindig tudunk újat mondani" - tette hozzá.

Prőhle Gergely a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként üdvözölte, hogy megindult állami szinten is a titkosszolgálati érintettség kutatása. Köszöntőjében pedig elmondta, hogy a most megrendezetthez hasonló konferenciák is segítenek abban, hogy az egyházak 1945 utáni élete, ezen belül titkosszolgálati érintettsége is megismerhetővé váljon.

 Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megnyitójában kifejtette: a szovjetek világnézeti hadjáratot folytattak az egyházak ellen, még a passzív ellenállókat is megsemmisítésre ítélték. Céljuk az egyházi struktúra és a papság megsemmisítése volt.

A kommunizmus rémtetteivel való szembenézés sokak számára ma is kellemetlen, pedig a mintegy 80-100 millió áldozat ezt elkerülhetetlenné teszi - fűzte hozzá. Üdvözölte, hogy a téma feltárását immár fiatal kutatók vállalják magukra.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arra hívta fel a figyelmet: a keresztény mártírium azt is jelenti, hogy nem lehet elmenekülni. Paul Ricoeur francia filozófus szavait idézve kiemelte: vértanú az lehet, aki előbb tanú volt.

Kelet-Európában a második világháború után eltökélt, szisztematikus keresztényüldözés folyt. Ennek feltárását az elmúlt negyedszázadban kínos nehézkesség jellemezte - fogalmazott a református püspök. Kitért arra is: nem feledkezhetünk el azokról a keresztényekről, aki ma szenvednek el üldöztetést 47 országban. Ma a világon a kereszténység a legüldözöttebb vallás - mondta.

A Keresztény társadalmi mártírium 1944-1956 elnevezésű nemzetközi konferencia fő szervezője a Mika Sándor Egyesület, a konferencia fővédnöke Veres András, Bogárdi Szabó István és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke volt.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett konferenciát a Gulág Emlékbizottság támogatta.

 

(Forrás: MTI

Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

Hírek