A Magyar Szabadság Éve

Mindszenty-Pallavicini-emlékművet avattak fel Rétságon

Mindszenty József bíboros és az 1956 utáni megtorlás során kivégzett Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművét, a világ első köztéri szárnyas oltárát avatták fel vasárnap a Nógrád megyei Rétságon.

A Rétság határában felállított, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult szárnyas oltár csúcspontjában egy lélekharang látható, az oltár két oldalán a főpapot és a katonát az életnagyságúnál nagyobb méretűnél ábrázolja az alkotó.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Kun Szabó István vezérőrnagy, az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséért felelős miniszteri biztos és Beer Miklós váci megyés püspök leplezte le az emlékművet, Babusa János szobrászművész alkotását.

Beer Miklós az ünnepségen arról beszélt, hogy Mindszenty József olyan gyorsan változó társadalmi, politikai helyzettel találta szembe magát, amelyre lehetetlen felkészülni. Az ő személye a bizonyítéka annak: a hit tesz bennünket képessé arra, hogy minden körülmények között hiteles és iránymutató legyen a szavunk, a magatartásunk, az életünk, Pallavicini Antal pedig az élete feláldozásával állt ki az igazságtalanul meghurcolt magyar főpap mellett – tette hozzá.

Hegedűs Ferenc, Rétság város polgármestere felidézte, hogy az 1949 februárjában halálra ítélt Mindszenty József bíborost megromlott egészségi állapota miatt 1955 nyarán előbb a püspökszentlászlói püspöki nyaralóba, majd a Nógrádi megye Felsőpeténybe szállították, ahol novembertől kiszabadításáig, 1956. október 30-ig tartották házi őrizetben. Budapesti útját a rétsági laktanyában szolgáló Pálinkás-Pallavicini Antal szervezte, ő vezette a katonai kíséretet is. Az őrnagyot a forradalom bukása után, 1957 decemberében kivégezték.

Az ünnepségen Pallavicini Borbála, a mártír lánya felidézte, hogy három és fél éves volt, amikor apját kivégezték, 14 éves koráig nem is beszéltek előtte az eseményekről, azt pedig a rendszerváltás után tudta meg a család, hogy hol van a – posztumusz ezredessé előléptetett – őrnagy sírja. Elmondta azt is, hogy édesapját Nógrád megye önkormányzata 1997-ben díszpolgárrá választotta, Újbudán utcát neveztek el róla, Szűcs Béla Albert Erőt, egészséget, őrnagy elvtárs! címmel írt könyvet Pálinkás-Pallavicini Antalról. Mint mondta, édesapja kivégzése előtt öt percet kapott, hogy elbúcsúzzon feleségétől, és ekkor az őrnagy azt kérte: „Mondd el gyerekeimnek, nem voltam becstelen.”

(Fotó: Girasek Károly)

Hírek