A Magyar Szabadság Éve

Mindszenty-emléktáblát avattak Rómában ’56 évfodulójára

A magyarok nemzeti templomaként ismert római Santo Stefano Rotondo-bazilikában elhelyezett emléktáblát a magyar kormány állította Mindszenty József címtemplomának birtokbavételének hetvenedik és a magyar forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából.

Az ünnepi alkalomra a templomban helyet kapott az ’56-os Emlékbizottság támogatásával, a Mindszenty Alapítvány közreműködésével elkészíttetett olasz nyelvű Mindszenty-kiállítás, valamint bemutatták a Mindszenty bíborosról szóló, hasonló összefogással olasz, illetve angol nyelven elkészült életrajzi kiadványt is.

A megemlékezésen beszédet mondott Habsburg-Lotharingiai Eduard magyar szentszéki nagykövet és Paczolay Péter római magyar nagykövet is. Habsburg-Lotharingiai Eduárd úgy fogalmazott, Magyarország ma valóban szabad és keresztény olyan alaptörvénnyel, amely Istent helyezi az első helyre. A szentszéki nagykövet köszönetet mondott a Szentszéknek és a Szuverén Máltai Lovagrendnek, amelyek hatvan évvel ezelőtt határozottan kiálltak a magyar ügy mellett, és segítséget nyújtottak a magyar menekülteknek.

Paczolay Péter római nagykövet a Római Magyar Akadémia és a nagykövetség összefogásával készült emléktábla kapcsán Santo Stefano Rotondo templom magyar vonatkozásait mutatta be a mintegy száz megjelent vendégnek, akik a Római Kúria intézményeiből, a Szuverén Máltai Lovagrendből, a római egyházi intézményekből érkeztek.

 Az avatáson a hazáért, az 1956-os áldozatokért és a menekülteket segítőkért mondott imádságot Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész vezette. Az emléktáblát Walter Brandmüller bíboros a Pápai Történelemtudományi Bizottság nyugalmazott elnöke áldotta meg. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült magyar–olasz nyelvű tábla Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas művész alkotása.

​ (Fotó: Várhelyi Klára)

Hírek