A Magyar Szabadság Éve

Lebomló tükrei az emlékezetnek

Megnyílt az Lebomló tükrei az emlékezetnek –Erdélyi alkotók és 1956 című tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A kiállítás a forradalom kevésbé ismert vonatkozásaiból ad ízelítőt a múzeum „Ilyen nagy dolog a szabadság?” című kiállításához kapcsolódva.

Régi adósságot törleszt ez az április 23-ig látható kiállítás – fogalmazott köszöntőjében Prőhle Gergely főigazgató, aki elmondta: a PIM-ben már látható egy másik ötvenhatos tárlat, ám az elsősorban a forradalom nyugat-európai visszhangjának tükrében mutatja be az eseményeket és résztvevőit. Meg kell azonban nézni azt is, hogy Erdélyben és a Kárpát-medencében milyen következményei voltak a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek – tette hozzá.

Az új tárlatban a megtorlással kettétört erdélyi értelmiségi sorsoknak visszaemlékezések, hivatalos dokumentumok, interjúk és műalkotások állítanak emléket – ez adja a kiállítás egyik sajátos látószögét, amellyel 1956-hoz közelít – emelte ki megnyitó beszédében Szőcs Géza költő. A válogatás szempontjait részben ezen művészsorsokban bekövetkezett törések bemutatása, részben az alkotók reflexióinak megjelenítése adja. Szőcs Géza kiemelte: az anyaországtól elszakított nemzetrészek úgy élhették meg együvé tartozásukat, hogy azonosulhattak a szabadságvággyal, a szabadságért folytatott küzdelemmel és a szabadságért hozott áldozattal. Ez jelentette az erdélyi magyarok első nemzetegyesítési élményét, egyben a nagy európai forradalmak és szabadságharcok folyamatába való bekapcsolódás élményét és bizonyosságát – hangsúlyozta a költő.

Az idézetek, életrajzok, versek, prózarészletek mellett a kis képernyők elé állva vallomásokat, reflexiókat is meghallgathatnak a látogatók. Megszólal mások mellett Balla Zsófia, Bodor Ádám, Dávid Gyula, és Láng Gusztáv is.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja.

(Forrás: MTI, fotó: PIM)

Hírek