A Magyar Szabadság Éve

Kitüntették a madridi nagykövetet az ’56-os rendezvények lebonyolításáért

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójához kötődő madridi rendezvények megszervezéséért emlékérmét vehetett át Győri Enikő nagykövet a népműveléssel és szociális tevékenységgel foglalkozó Asociación Española de Palabra Culta y Buenas Costumbres spanyol egyesülettől.

Az ’56-os Emlékbizottság által finanszírozott, az 1956-os forradalom és szabadságharc spanyolországi visszhangját feldolgozó tudományos kutatás keretében derült fény arra, hogy számos spanyol civil szervezet, illetve magánszemély támogatta a magyar forradalom ügyét gyűjtéssel, pénzadománnyal, kiállással, imádsággal. Ezek egyike az Asociación Española de Palabra Culta y Buenas Costumbres egyesület, amelynek tagsága 1956-ban nagy összegű pénzadománnyal támogatta a forradalom menekültjeit, illetve a szabadságharc áldozatainak családjait.

A madridi Westin Palace Hotelben tartott ünnepségen Győri Enikő nagykövet az emlékérmet a forradalom magyar hőseinek, illetve a spanyol segítőik emlékének ajánlotta. Az egyesület emlékérmét annak elnöke, Antonio Gómez Donaire adta át.

Hírek