A Magyar Szabadság Éve

Kemény Dénessel beszélgettek a washingtoni nagykövetség ’56-os filmfesztiválján

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Washingtonban megrendezett filmfesztiválon az ’56-os melbourne-i olimpia magyar-szovjet vízilabda meccséről szóló A szabadság vihara című filmet vetítették. Az est díszvendége dr. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok, korábbi vízilabda szövetségi kapitány volt.

Kemény Dénessel a filmvetítést megelőzően pódiumbeszélgetést tartottak, ahol az ’56-os események emlékezete mellett a mesteredző korábbi sikereinek hátteréről, a vezetői kvalitások fontosságáról, a csapatépítés és a motiváció kapcsolatáról, valamint a jelenlegi és a hatvan évvel ezelőtti vízilabdázás hasonlóságairól és különbségeiről is szó esett.

Az est résztvevőinek üdvözletét küldte Mark Spitz, magyar származású úszólegenda, A szabadság viharai című film narrátora. Érdekesség, hogy Spitz egyik első úszóedzője Zádor Ervin volt, akit a film alaptörténetét adó legendás elődöntőn úgy megütött szovjet ellenfele, hogy vérző arccal hagyta el a medencét.A filmvetítést követően a megjelentek Colin Keith Graytől, a film rendezőjétől kérdezhettek. Gray szólt a mű alkotásának hátteréről, különös tekintettel a film hitelességéhez jelentős mértékben hozzájáruló eredeti felvételek felkutatásáról.

Hírek