A Magyar Szabadság Éve

Jóóó reggelt, szabadság! – stand-up az ’50-es évekből

A Szabadság FM – kapcsoljuk az ’50-es éveket című előadásban Janklovics Péter, a Dumaszínház ismert humoristája színházi stand-up keretében vezeti be a nézőt a korabeli mindennapok keserédes humorának világába. A tíz alkalommal játszott előadássorozatban Czutor Zoltán (Belmondo Zenekar) interpretációjában a korszak legnagyobb slágerei is felcsendülnek.

„A proletáröntudat hajnalával kísért fényes jó reggelt a dolgozó népnek! Jelentem, Rákosi elvtárs felkelt, keljünk fel hát mi is! Jelentem, Rákosi elvtárs mosakodik, mosakodjunk hát mi is! Jelentem, Rákosi elvtárs reggelizik… addig hallgassunk egy kis zenét!”

Janklovics Péter, azaz Janklovics elvtárs, az újdonsült rádiós munkatárs ilyen és ehhez hasonló ironikus pillanatképekkel, történetekkel idézi meg az ötvenes évek hétköznapjait az éteren keresztül. A rendszer ellen lázadó bemondó – a rádió szerkesztőnőjének figyelmeztetése ellenére – küldetésének tekinti, hogy a legkeményebb kommunista diktatúra idején is színt vigyen a sötétségbe, hogy feszegesse a határokat.

Az tíz alkalommal látható est során az ötvenes évek – és a ma – hétköznapi embereit érdeklő csaknem minden témáról szó esik: legyen az politika, foci, divat, gasztronómia, kultúra – Janklovics elvtárs mindennek megtalálja a fonák oldalát. A Dumaszínház fellépőjének előadása remek bizonyságot ad arról, hogy az emberek hatvan évvel ezelőtt is pontosan ugyanarra vágytak, mint manapság: szeretni, nevetni, és végső soron szabadnak lenni.

A számos filmbetétet felvonultató előadáson a korszak legismertebb slágerei is felhangzanak – a dalokat a Belmondo együttes frontembere, Czutor Zoltán hangszerelte újra Kovács Adrián segítségével. A produceri munkát Lévai Balázs végezte.

A tízalkalmas előadássorozat jelenleg nyolcadik állomásánál tart, márciusban Budapesten és Vácon még megtekinthető egy-egy további előadás.

Hírek