A Magyar Szabadság Éve

Iránytű 1956-ból

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felelevenítő festményeket adományozott a Szikla Alap a Művészetért Egyesület a nagykanizsai Piarista Iskolának. A tíz darabból álló sorozat három művész – Joó Attila, Makray János és Milan Gergi – alkotásai, melyek létrejöttéhez az 1956-os Emlékbizottság nyújtott támogatást.

Nyeste Pál, nagykanizsai Piarista Iskola igazgatója a festmények átadó ünnepségén arról beszélt, a mostani diákok számára egyre kevésbé adatik meg a lehetőség, hogy megismerjék azokat, akik részt vettek az ’56-os forradalomban, így a fiatalok találkozások útján már nem nagyon tudnak tapasztalatot szerezni erről az időszakról.

„Maradnak az emlékek, amiket mi igyekszünk a kezükbe adni, s ezzel már nekik kell élni” – hívta fel a figyelmet Nyeste Pál, aki utalva az ’56-osok heroikus küzdelmére a szovjet Vörös Hadsereggel szemben, úgy fogalmazott, hat évtizeddel ezelőtt Dávid, ha csak rövid időre is, de legyőzte Góliátot. 1956 a válságos időkben is iránytű, szellemiségéből, a pesti srácok hitéből ma is meríthetünk – jelentette ki az iskola vezetője.

A Szikla Alap a Művészetért Egyesület a nagykanizsai kötődések miatt döntött úgy, hogy a festményeket a piarista iskolának adományozza. A képek május közepéig a rendezvényteremben, azt követően a gimnázium épületében lesznek láthatók.

Forrás: kanizsaujsag.hu
Fotó: Szikla Alap Művészetért Egyesület Facebook-oldala

Hírek