A Magyar Szabadság Éve

Ilyen nagy dolog a szabadság?

A Petőfi Irodalmi Múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megrendezett időszaki kiállítása az emigrációba kényszerült művészek, írók és a forradalom kapcsolatát mutatja be.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét feldolgozó kutatások jelentős figyelmet szentelnek a magyar írók szerepének a forradalom előkészítésében, eseményeiben és utóéletében. Tanulmánykötetek tárják fel a Petőfi Kör történetét, az írók helytállását, a megtorlás időszakában elszenvedett sorsokat, de eddig viszonylag kevés figyelmet szenteltek az emigrációban élő művészek, írók és a forradalom kapcsolatára.

A források feltárása egyszerre vall arról a társadalmi és politikai képről, amelyet az anyaországból kirekesztve a művészek külföldön szerzett tapasztalataik alapján vizionáltak és arról a gyötrelemről, amit a hontalanságban elszenvedtek. Megtudhatjuk, hogyan járultak hozzá az itthon maradottak szélesebb tájékoztatásához, a betiltott fórumok helyettesítéséhez, tiltakozó akciók szervezéséhez és egy jobb korszak előkészítéséhez. Értelmezéseik, amelyek rendkívül heterogén képet mutatnak, és nem egyszer parázs vitákhoz, szakításokhoz vezettek, segítettek abban, hogy az azonos gondolkodásúak egy platformra – irodalmi lapok szerkesztőségének közelébe – kerüljenek, és innen fejtsék ki nézeteiket.

A személyes portrék mellett a múzeum nagy hangsúlyt fektet az emigrációs orgánumokra: rádiókra, sajtókiadványokra, publicisztikára. Számos érdekességet, ritkán, vagy soha nem látott dokumentumot, képzőművészeti alkotást, illetve kevéssé ismert audiovizuális dokumentumot is megismerhetnek a látogatók.

Az 1956-os Emlékbizottság által támogatott kiállítás 2017. április 2-ig tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hírek