A Magyar Szabadság Éve

Hágai diplomáciai szeminárium 1956-ról

A Hague Institute for Global Justice tudományos kutatóintézet adott otthont a hágai magyar nagykövetség ’56-os eseménysorozatának keretében „Az 1956-os magyar forradalom. 60 évvel később – diplomácia és szuverenitás” címmel megrendezett diplomáciai szemináriumnak.

A panelbeszélgetés az 1956-os forradalom és szabadságharc nemzetközi környezetét, a szuverenitás értelmezésének európai összefüggéseit járta körül.

A diplomáciai testület és hollandiai nemzetközi szervezetek képviselői számára az intézetben rendezett kerekasztal-beszélgetésen Prőhle Gergely volt helyettes államtitkár, Ben Bot nyugalmazott holland külügyminiszter, Gábor Dzsingisz volt holland államtitkár, egykori ’56-os menekült és Dr. Laurien Crump, az utrechti egyetem történész szakértője vett részt. A rendezvényt a hágai nagykövetség munkatársa, Joël Antonie moderálta.

A Hague Inststitute képviseletében Boudewijn van Eenennaam nagykövet nyitotta meg a programot. Az interaktív vita során Prőhle Gergely az események magyarországi értelmezésének kérdései mellett többek között a szuverenitás Európai Unión belüli jelentőségét, Laurien Crump a Szovjetunió és a Varsói Szerződés szerepét, Ben Bot az európai aspektusokat, illetve a szuverenitással kapcsolatos EU-s perspektívákat járta körül, míg Gábor Dzsingisz személyes élményein keresztül mind magyar, mind holland szemszögből egyedi problémákra világított rá.

A közönség soraiból érkező, részben történeti, részben aktuálpolitikai kérdéseket követően Kocsis András nagykövet is felszólalt, kontextusba helyezve a beszélgetést és köszönetet mondva a résztvevőknek.

A rendezvényt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Hírek