A Magyar Szabadság Éve

Gulyás Gergely: Az ’56-os forradalomnak komoly világpolitikai jelentősége volt

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyértelműen bebizonyította, hogy a jaltai egyezmény következtében szovjet uralom alá került, rabságban élő népek szeretik a szabadságot, ezért pedig a lehető legnagyobb áldozatot is hajlandók meghozni – hangsúlyozta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a stájerországi Grazban tartott megemlékezést követően.

A politikus hangsúlyozta, meg kell köszönni Ausztria nagyvonalúságát és humanitárius segítségnyújtását, amelyet az 1956-ban menekülő magyarokkal szemben tanúsított. Emlékeztetett, Ausztria az 1956-os forradalom után nagyjából 18 ezer magyar számára jelentett új hazát és mintegy kétszázezer ember várta osztrák táborokban, hogy önkéntes beosztással Európa más országaiba, Kanadába vagy az Egyesült Államokba távozhasson.

A grazi megemlékezést a bécsi magyar nagykövetség, a stájerországi tartományi vezetés, a Collegium Hungaricum intézet a helyi magyar szervezetekkel együttműködve szervezte. A tartományban a mai napig sokan élnek olyanok, akik az 1956-os forradalom után menekültként kerültek Ausztriába.

Az eseményen részt vett többek között Hermann Schützenhöfer, Stájerország tartományfőnöke, Karlheinz Kopf, az osztrák parlament alelnöke, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa, Johannes Singhammer, a szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa és Bettina Vollath, a tartományi parlament elnöke.

Hírek