A Magyar Szabadság Éve

Freedom first címmel rendeztek vitaestet Amszterdamban

A hollandiai 1956-os eseménysorozat kifejezetten fiatal közönséget megcélzó állomásaként a Pakhuis de Zwijger konferenciaközpontban rendezte meg ’56-os témájú egyetemi hallgatói vitaestjét a hágai magyar nagykövetség.  

Az ismert magyar és holland történészek részvételével szervezett esemény a fiataloknak az 1956-os forradalomban játszott szerepe kapcsán a magyarországi események történelmi kontextusát és máig aktuális üzenetét járta körül, a „Te harcolnál a szabadságodért?” kérdés mentén.

Marácz László, az Amszterdami Egyetem Közép-Európa szakértőjének moderátori bevezetőjét követően a Magyarországról érkezett Dr. Magyarics Tamás történész az ’56-os események történelmi narratíváját, a fegyveres forradalom hátterét mutatta be. A maastrichti egyetemen oktató Laczó Ferenc a forradalom Kádár-kori értelmezésével és tabusításával, a közösségi emlékezettel, míg Anne de Graaf, az Amszterdami Egyetem tanszékvezetője 1956 apropóján a forradalmak működési mechanizmusával, a fiatalok aktivizmusával foglalkozott.

A panelbeszélgetés végén az előadók a közönség 1956-nak a magyar történelemben betöltött jelentőségéről, illetve a fiatalok szerepvállalásával kapcsolatos kérdéseire válaszoltak.

A rendezvényt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Hírek