A Magyar Szabadság Éve

Forradalmi időutazás okostelefonnal

Egy okostelefon és egy papír VR-szemüveg segítségével bárki, bármikor megnézheti a Terror Háza Múzeum Egy akaraton 1956-2016 című virtuális valóság kiállításának kisfilmjeit.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító Egy akaraton 1956–2016 című időszaki kiállítás kilenc rövidfilmje már elérhető a timelooper.com honlapon. A Timelooper egy amerikai szolgáltató, amely egy mobil alkalmazást készített, segítségével olyan nagyvárosok történelmi eseményeit élhetjük át újra, mint például London, New York, Washington vagy éppen Budapest. A kisfilmeket bárki letöltheti, megnézheti és még regisztrálnia sem kell. A felhasználók okostelefonjuk, valamint egy papír VR-szemüveg segítségével 360 fokban élhetik át az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait, szívszorító vagy örömteli eseményeit. Együtt dobbanhat a szívük ’56 hőseivel: a pesti srácokkal és lányokkal.

A filmek megtekintéséhez nem kell mást tenni, mint mobiltelefon segítségével (IOS és Android operációs rendszer támogatott) felmenni a timelooper.com weboldalra és letölteni a Timelooper alkalmazást; IOS esetében az App Store-ból, Androidos rendszer esetében pedig a Google Play-ből. A telepítés után már csak ki kell választani a városok közül Budapestet és letölteni a kilenc rövidfilm valamelyikét.

A letöltést követően a telefont a papírszemüvegbe kell tenni, és máris a forradalom közepébe kerülünk: mellettünk, előttünk, mögöttünk, felettünk és alattunk történnek az események.

Az egyedülállóan látványos filmek minden korosztály számára életre szóló élményt jelenthetnek a legmodernebb technológiának köszönhetően.

A filmek Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor programigazgató koncepciója alapján készültek, az élethű, 360 fokban megtekinthető jelenetekért Pálfi György rendező felelt.

Az ’56-os Emlékév alkalmából létrejött kisfilmekre eddig a világ számos fővárosát bemutató alkalmazás felhasználóinak mintegy 10 százaléka volt kíváncsi.

Hírek