A Magyar Szabadság Éve

Fényfestéssel emlékeztek ’56-ra New Yorkban

Az 1956-os tematikájú, Unity, magyarul: Egység című alkotást október 21-23 között három napon át láthatta a New York-i közönség.

Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a Magyar Kulturális Központ közös szervezésében megvalósult látványos eseményt a három nap leforgása alatt több ezren tekintették meg. A fényfestés 6 perces filmjét minden este 7 és 10 óra között vetítették Brooklyn vizuális művészeti fellegvárának számító területén, a Manhattan-híd lábánál.  

Az animáció hat művész négy hetes munkájának eredményeként valósult meg, a projekthez tartozó zenei anyagot két zeneszerző komponálta. A program elsősorban az amerikai közönséget célozta és az 1956-os eseményeket mutatta be absztrakt módon, történetmesélő jelleggel. A vetítés az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire hívta fel a figyelmet.

Az első napon a helyi külföldi kulturális intézetek vezetői, a helyi fesztiválok igazgatói és főszervezői, művészek, újságírók, a Museum of Modern Art és a Guggenheim Museum munkatársai vettek részt a rendezvényen, a második napon a látogatók között voltak az 1956-os Emlékmű Bizottság tagjai, illetve más ’56-osok is, akik mind elragadtatással fogadták a forradalom eseményeinek kortárs alkalmazott művészeti feldolgozását. A harmadik napon elsősorban a fiatalabb korosztályok tagjai, illetve családok látogattak el a fényvetítés helyszínére.

Hírek