A Magyar Szabadság Éve

Fényfestéssel emlékeztek ’56 íróira és költőire a Magyar Írószövetségben

Látványos épületfestéssel színesített ünnepi rendezvénnyel emlékeztek a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc költőire és íróira a Költészet Napján. A Magyar Írószövetség 1956-os programsorozata, az Írók a forradalomban egyik látványos záróakkordjaként fényfestést láthatott a közönség.

Az Írószövetség költészet napi rendezvényén Szentmártoni János elnök köszöntője után L. Simon László, a Magyar Írószövetség korábbi titkára mondott ünnepi beszédet.

„Ezen a napon még inkább megkülönböztetett figyelemmel kell lennünk íróink és költőink közéleti szerepvállalására, hiszen a magyarságnak minden időben voltak nagyjai, akik tudták, hogy ha a szó nem elég, a tetteknek kell következnie és harcolni kell a hazáért, a szabadságért, Balassitól kezdve Petőfin és Mikszáthon át Géreczig vagy Csoóriig” – hangsúlyozta ünnepi beszédében a politikus. Felidézte: a 20. század számos jeles alkotójának életét meghatározta a hazaszeretet, így váltak az utókor számára ikonná, akiknek örökségét kötelességünk ápolni.

L. Simon László kiemelte Gérecz Attila, a kivételes tehetségű költő életúját, s felidézte hogyan lett az alkotó történelmi személy, az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottja.

„Az ő története tanulságként szolgál számunkra, hogy örökségünket tisztelettel és alázattal kell megbecsülnünk, hőseinket pedig soha nem felednünk. Az ő sorsa és 1956 üzenete egybeforrott. Gérecz Attila valójában még mindig itt van köztünk csodálatos költészetével, torzóként maradt életművével. Élete és bátorsága méltóvá teszi arra, hogy beszéljünk róla és emlékét soha ne felejtsük el” – emlékeztett az országgyűlési képviselő.

Bordos László Zsolt képzőművész alkotásában – amelyet az Írószövetség épületének falára vetítettek – a magyar irodalom és költészet kiemelkedő egyéniségei, az 1956-ban fontos szerepet játszott alkotók portréi elevenedtek meg, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának zenei aláfestésével.

A Magyar Írószövetség fényfestéssel záruló költészet napi rendezvénye A magyar szabadság éve programsorozat keretében, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

(Forrás: MTI; Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt; Facebook)

 

Hírek