A Magyar Szabadság Éve

Fényfestés Berlinben ’56 tiszteletére

A Mindenki forradalma – 1956-2016 elnevezésű projekttel az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek a német főváros tíz helyszínén.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatását élvező kezdeményezés a Collegium Hungaricum Berlin kurátorai, külső kurátorok, illetve egy nemzetközi művészcsoport, a Sweatshoppe tagjainak közreműködésével valósult meg. A hatvan éve történt forradalmat archív anyagokon keresztül helyezték nemzetközi kontextusba a szervezők, olyan, ma is értelmezhető és átérezhető fogalmakra helyezve a hangsúlyt, mint a függetlenség, a szabadság, a fiatalság, a lendület, a nyitottság, illetve a láthatóság.

A különböző helyszíneken interaktív technológia segítségével, váltakozva kerültek felfestésre a nagyméretű, vetített rétegek, összesen 30, előre elkészített videoklipből. A fényfestést öt napon át, október 29. és november 4. között tekinthették meg az érdeklődők. A köztéri vetítéseket a Collegium Hungaricum Berlin homlokzatán látványos médiaprogram kísérte, szintén a Sweatshoppe munkájaként.

 

Hírek