A Magyar Szabadság Éve

Európa állva tapsolt – hatalmas közönségsikert aratott az ’56-os koncertsorozat Európában

Világhírű magyar művészek közreműködésével, egyedülálló koncertturnéval emlékeztek ’56 hőseire Európa-szerte október közepétől november végéig. A MÜPA szervezésében az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló „Freedom First – A Magyar Szabadság Éve” című koncertsorozat előadásaira 25 európai nagyvárosban – a többi között Londonban, Berlinben, Párizsban, Zürichben, Genfben, Brüsszelben és Bécsben – több mint 20 ezren voltak kíváncsiak.

A Muzsikás együttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével, Pál István „Szalonna” és zenekara, az Állami Népi Együttes táncosai, az Óbudai Danubia Zenekar, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Pannon Filharmonikusok koncertjeivel emlékeztek a magyar forradalomra és szabadságharcra. Szabadi Vilmos hegedűművész, Justo Sanz klarinétművész, Palojtay János és Luis-Fernando Pérez zongoraművészek, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek fémjelezték azt az egyedülálló koncertsorozatot, amely teltházas előadások sorával vitte el a 60. évforduló hírét Európa-szerte.

A világhírű művészek tolmácsolásában egyebek közt a forradalom emblematikus darabja, Beethoven Egmont nyitánya, Liszt A-Dúr zongoraversenye, Kodály Galántai Táncok című műve, valamint Bartók Béla és Liszt Ferenc zeneművei voltak hallhatók, de Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek előadásában Liszt négykezes zongoradarabjai, a Mazeppa, Von derWiege bis zum Grabe, valamit a Les Préludes című szimfonikus költemény is felcsendült. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjén Lajtha László 1957-ben, Párizsban bemutatott VII. Forradalmi szimfóniáját is meghallgathatta a francia közönség.

Az ünnepi koncertsorozatot kiemelt érdeklődés kísérte, több mint 20 ezer néző előtt zajlottak a teltházas koncertek. Hasonlóan kimagasló érdeklődés kísérte a MÜPA koncertsorozat záróakkordjaként a Nemzeti Filharmonikusok lengyelországi koncertturnéját is, amelynek keretében a bevezető szlovákiai állomás után Krakkóban, Varsóban, Wrocławban, Szczecinben, Bydgoszczban és Katowiceben állítottak méltó emléket a magyar forradalom és szabadságharc hőseinek a művészek.

Hírek