A Magyar Szabadság Éve

Emléktábla-avatás és ’56-os konferencia Kishegyesen

Felavatták a kishegyesi színház falára elhelyezett emléktáblát, amellyel az 1956-os magyar szabadságharc és forradalom menekültjeinek és az őket befogadó vajdasági magyaroknak állítottak emléket. Az avatást követően 56-os tematikájú konferencia kezdődött a helyi közösség padlástermében.

Az emléktáblát dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezték le. Az emléktáblát Magyarország szabadkai főkonzulátusa állíttatta az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

dr. Babity János a hazaszeretet és a magyarságvállalás ékes példájának nevezte, amikor a Magyarországról menekülők Kishegyesen az itteni magyarságtól segítséget kaptak, ami – mint fogalmazott – „elfeledtette, hogy két országban éltünk, és egy katonailag jól őrzött határ választotta el Magyarországot Jugoszláviától.” A főkonzul utalt rá, azért is fontos, hogy ennek emléket állítsunk, mert a bácskai magyarság 1944 októberétől kezdve 1945-ön át komoly megpróbáltatásokon ment át, és súlyos véráldozatok követték a partizán katonai közigazgatást. Ennek a tükrében 12 évvel később újra segítséget nyújtottak a Magyarországról menekülőknek, akik ügyét a jugoszláv pártvezetés is veszélyesnek tekintette a saját államberendezkedésére nézve. Ez olyan önfeláldozásról és olyan kitűnő magyarságtudat-vállalásról tesz tanúbizonyságot, amelynek mindenképpen fontos volt emléktáblát állítani – tette hozzá Babity János.

Hajnal Jenő az 1956-os szabadságharc kapcsán úgy fogalmazott, hogy annak délvidéki kisugárzását igazán csak napjainkban kezdjük érezni. Ennyi megemlékezésre, ennyi kegyeletadási alkalomra soha nem került sor a korábbi években. Ennek az a magyarázata, hogy most kezdjük felfedezni mindazt, amit az itt élő magyarság 60 évvel ezelőtt nyújtott a Magyarországról menekülő nemzettársaknak – mondta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hangsúlyozva, a kishegyesi tábla annak állít emléket, hogy ha bajban vagyunk, akkor egymásra számíthatunk.

Az avatási ünnepséget követő konferenciát – amely az 1956-os forradalom idején történt kishegyesi eseményekre fókuszált – Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a kishegyesi helyi közösség és a Nagy Imre Társaság szervezte. A tanácskozáson előadást tartott dr. Birkás Norbert, az OVF Főigazgatói Hivatalának jogi előadója, Mezei Zsuzsanna, a Vajdasági Levéltár munkatársa, dr. Mészáros Zoltán, a Szabadkai Történelmi Levéltár munkatársa, Szőke Anna néprajzkutató és dr. Virág Gábor helytörténész.

Hírek