A Magyar Szabadság Éve

Egy szabad országért fesztivál a Városligetben

Családi és gyerekprogramok, koncertek és utcabál várja az ünneplőket az 1956-os Emlékév egyik záró eseményén, június 16-án pénteken a Városligetben.

Az OIKOSZ Alapítvány és a PestiSrácok.hu közreműködésével megvalósuló fesztivált Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének és újratemetésének évfordulóján rendezik, az újratemetés történelmi helyszínének közvetlen közelében.

A Kós Károly sétányon felállított színpadon a megemlékezés mellett lesznek családi és gyerekprogramok, filmvetítés, táncbemutató, szabadságharcos hagyományőrzők felvonulása. Az érdeklődők a helyszínen kipróbálhatják az Airsoft-lövészetet az ’56-os szabadságharcot idéző fegyverekkel, és korhű harci járműveket is láthatnak.

Fellép Sasvári Sándor és a Bakáts téri gyerekkórus, az egybegyűltek közösen fogják elénekelni az Előre mind pesti srácok! című indulót a Lazio Roma szurkolóival, este pedig Szikora Róbert és az R-Go koncertje, majd utcabál zárja a fesztivált.

A szervezők célja, hogy a rendezvény ne csupán megemlékezés legyen, hanem a szabadság ismételt elnyerésének, az 1956-os forradalom és szabadságharc beteljesülésének örömteli üzenetét is közvetítse.

Program:

17.00 – 1989. június 16. – Kisfilmek a rendszerváltás nyitányáról, Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről

17.30 – Sasvári Sándor és az Oscar-díjas Mindenki című kisfilmből is ismert Bakáts téri gyermekkórus fellépése

18.00 – Megemlékezés az 1956-os Emlékbizottság, a Magyar Kormány és az Országgyűlés képviselőinek beszédeivel

19.00 – A Magyar Tartalékosok Szövetsége 56-os hagyományőrzőinek felvonulása, díszlövés korhű ágyúkkal

19.20 – A Lazio Roma meghívott szurkolói magyar drukkerekkel eléneklik az Előre mind Pesti Srácok! című indulót, amely ma is a Lazio hivatalos himnusza

19.40 – „Az ötvenes évek szűk levegője” – táncbemutató

20.00 – Szikora Róbert és az R-Go szuperkoncertje

22.00 – 24.00 Utcabál

A belépés minden programra ingyenes.

A rendezvényt az 1956-os Emlékbizottság támogatja.

Hírek