A Magyar Szabadság Éve

Dublinban is megemlékeztek az 1956-os forradalom áldozatairól

A dublini Szűz Mária katolikus székesegyházban ökumenikus hálaadó istentiszteletet mutattak be az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékezve.

Az istentiszteleten a magyar állam részéről jelen volt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Pálffy István dublini nagykövet, az Ír állam részéről pedig Fearghaíl Ó Seán országgyűlési képviselő.

Diarmuid Martin érsek a prédikációjában megemlítette, hogy gyerekként a rádióban hallott az 1956-os forradalomról, és még mindig elevenen élnek benne azok az emlékek, amikor a magyar nép, még ha rövid időre is, de kivívhatta szabadságát. Az érsek szabadságszerető és -tisztelő nemzetnek nevezte a magyar népet.

Rétvári Bence ünnepi beszédében megköszönte az íreknek azt a segítséget, amelyet 1956-ban nyújtottak a magyar menekülteknek, hangsúlyozva, Magyarország mindig is hálás lesz ezért.

Veres András győri püspök angol nyelvű prédikációjában hangsúlyozta a krisztusi szeretet fontosságát, valamint az ír és a magyar katolikusok összetartozását.

Az ökumenikus istentiszteletet a dublini magyar nagykövetség szervezte és az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

(Fotó: procathedral.ie)

Hírek