A Magyar Szabadság Éve

Bemutatták a hollandiai ’56-os emlékévadról szóló dokumentumfilmet Hágában

A hágai magyar nagykövetség március 16-án mutatta be „Az 1956-os magyar forradalom – 60 évvel később. A hollandiai 1956-os emlékévad” című dokumentumfilmet. A filmben magyarok és hollandok mesélnek emlékeikről és az emlékezés jelentőségéről.

Az ’56-os emlékévadról szóló film a tavaly augusztus és november között megtartott eseménysorozat több mint hétezer érdeklődőt vonzó, tizenegy rendezvényének – koncerteknek, kiállításoknak, konferenciáknak – hátterét, tanulságait, valamint a résztvevők gondolatait, élményeit tárja a nézők elé.

A Hágában élő Bogádi Csaba rendező jegyezte a dokumentumfilmet, amelynek célja az 1956-os forradalomról való méltó megemlékezés, és a hatvan évvel ezelőtti történelmi eseménnyel kapcsolatos tudás és élményanyag átadása a fiatalabb generációk számára.

A film premierjére az 1956-os melbourne-i olimpiáról Hollandia szolidaritási bojkottja miatt távolmaradó sportolók is eljöttek. Az emlékezéssorozatot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Hírek