A Magyar Szabadság Éve

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Bangkokban

A magyar művészetek és kultúra hete című rendezvénysorozat keretében tartottak ünnepi megemlékezést Bangkokban az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából.

Az ’56-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult rendezvény helyszínén, Thaiföld legrégebbi felsőoktatási intézményében, a Chulalongkorn Egyetemen mutatták be a budapesti Terror Háza Múzeum előtt is látható 1956 – A szabadságért és függetlenségért című tablókiállítást. Ezt követően panelbeszélgetés keretében elemezték a forradalom jelentőségét és Wan Waithayakon herceg, az ENSZ Közgyűlés akkori elnökének szerepét a közgyűlési határozatok elfogadásában, a magyar kérdéssel foglalkozó különbizottság létrehozásában, a magyar forradalom ügyének napirenden tartásában és folyamatos támogatásában.

A program részeként ünnepélyes faültetésre került sor az 1956-os forradalom hősei, a magyar szabadság és az emberi jogok ügyét támogató Wan Waithayakon herceg és a két ország közötti barátság tiszteletére. A fát, amelynek tövében emléktábla örökíti meg az eseményt, Maha Chakri Sirindhorn hercegnő adományozta és a királyi palota kertésze ültette el.

A rendezvényen részt vett az Egyetem elnökhelyettese és dékánja, számos egyetemi oktató és hallgató, a diplomáciai testület tagjai (köztük a V4 nagykövetek), a panelbeszélgetés thai résztvevőjeként Tej Bunnag volt külügyminiszter, valamint a thaiföldi külügyminisztérium és a Királyi Udvar képviselője.

Hírek