A Magyar Szabadság Éve

Arcképcsarnok az 1956-os dél-afrikai magyarokról

Új honlap indult útjára, hogy megörökítse a Dél-Afrikába kivándorolt ’56-osok történeteit. A forradalom leverését követően több hullámban, csaknem háromezer magyar emigráns érkezett az afrikai kontinensre. 1956 életük meghatározó élménye maradt, amelyről, a weboldalon összegyűjtött dokumentumok és interjúk mesélnek.

Az Arcképcsarnok az 1956-os dél-afrikai magyarokról című projekt keretében öt helyszínen – Pretoriában, Johannesburgban, Midrandben, Kosterben és Fokvárosban – készültek interjúk 2016 novemberében az ’56-os dél-afrikai magyarokkal. A beszélgetésekben a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc egykori résztvevői szólalnak meg, és mesélnek’ 56-os élményeikről.

A nemrégiben útjára indított www.remember1956.co.za angol és magyar nyelvű honlapon azonban nemcsak interjúk, hanem széles körben összegyűjtött dokumentumok is fellelhetőek. A dél-afrikai magyar közösség gerincét ma is az '56-os menekültek, illetve leszármazottjaik alkotják, aki számára ez a honlap egyfajta tisztelgés a remény, a hazaszeretet és a szabadságért vívott küzdelem előtt.

A honlap az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Hírek