A Magyar Szabadság Éve

A szabadságért mindig harcolni kell

Hiánypótló alkotásokat mutattak be a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. A szuezi válság és Magyarország 1956. Tanulmányok című kötetet, valamint A szuezi válság és Magyarország 1956. Diplomáciai iratok a magyar forradalom és szabadságharc, illetve a szuezi válság történetéhez című dokumentumgyűjteményt a Veritas Történetkutató Intézet munkatársai szerkesztették.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka nyitóbeszédében felidézte: az intézmény kiállításokkal és országos megemlékezésekkel vett részt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezetének ápolásában. Emellett közreműködött a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Remény és pokol 1956 című dobozkönyv elkészítésében is, amely több szempontból vizsgálja a hatvan esztendővel ezelőtt történteket.

„Múltunk ismerete nélkül sokkal nehezebben igazodunk el a jelenben és a jövőben” – mondta dr. Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója. Hozzátette: ugyan nem biztos, hogy mindig egyformán látjuk a múltunkat, de a XX. századi magyar történelemnek vannak olyan kiemelkedő pillanatai, amelyek mindenkinek egyformán kellene, hogy utat mutassanak.

A kiadványokat Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója, valamint dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes mutatta be. „A szuezi válság és Magyarország 1956. Tanulmányok című kötet több szempontból is izgalmas, hiszen a XX. századi magyar történelem egyik legszebb időszakát tárgyalja, illetve olyan dokumentumokat tartalmaz, amelyekkel a szakembereken kívül senki nem találkozott korábban” – jelentette ki dr. Orosz Zoltán, hozzátéve: a kötetben található információk segítségével betekintést nyerhetünk a korszak nemzetközi politikai történéseibe, amelyek végül sorsdöntően befolyásolták a magyarországi eseményeket.

„Az utókor joggal lehet büszke az 1956 októberében és novemberében történtekre, ugyanakkor szembesülhetünk azzal, hogy mennyire reménykedtünk abban, hogy a világ mellénk áll, más érdekektől vezérelve ez végül nem történt meg” – fogalmazott az altábornagy.

A rendezvény végén átadták a Szuezi válság és Magyarország 1956 című internetes játék nyertes csapatainak és tanáraiknak járó díjakat. A tavaly novemberben meghirdetett vetélkedő célja az volt, hogy a történelem és az 1956-os forradalom és szabadságharc iránt érdeklődő diákok összevethessék tudásukat. Az elismeréseket dr. Szakály Sándor, valamint Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója adta át a díjazottaknak.

Schmidt Mária úgy fogalmazott, a magyar fiatalok hatvan évvel ezelőtt „hatalmas történelmi tettet” hajtottak végre, amelyet a hazaszeretet és a szabadságvágy motivált, „az a szándék, hogy újra visszakapjuk a saját hazánkat, hogy az idegen megszállók menjenek el Magyarországról, és hogy egy szabad országban élhessünk.”  

Az 1956-os Emlékév kormánybiztosa hangsúlyozta, bár a mai fiatalok már egy szabad országba születettek, fontos, hogy megértsék, hogy a szabadságért a dédszüleiknek, nagyszüleiknek, szüleiknek is áldozatot kellett hozniuk, mert a szabadság nem olyan, amit egyszer és mindenkorra megkapunk és akkor az örökre a miénk. „A szabadságért mindig harcolni kell. A szabadság egy olyan ajándék, amit majd nekünk is tovább kell adnunk a gyerekeinknek, unokáinknak” – emelte ki Schmidt Mária. A kormánybiztos köszönetet mondott a történelmi vetélkedő résztvevőinek és felkészítő tanáraiknak.

Forrás: honvedelem.hu

Hírek