A Magyar Szabadság Éve

A NATO is megemlékezett az ’56-os forradalomról

A NATO-parancsnokságon megrendezett különleges kiállítással a NATO szövetségesek és partnereik is megünnepelték az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját. Az eseményen beszédet mondott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A főtitkár hangsúlyozta: a kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy a magyar emberek szabadságért vállalt áldozatai előtt tisztelegjünk. Kiemelte, hogy a magyar történelemnek ez a fontos fejezete megmutatja, hogy „a szabadság mindig erősebb, mint az elnyomás, és a demokrácia mindig erősebb a diktatúránál”.

Az eseményen a főtitkár édesapja, a norvég Thorvald Stoltenberg is felszólalt. Az idősebb Stoltenberg 1956-ban magyaroknak segített a megszálló szovjet hadsereg elől menekülni. A kiállítás-megnyitón Sztáray Péter NATO nagykövet, valamint a 94 éves, korábban országgyűlési képviselőként is dolgozó Horváth János professzor is jelen volt.

A NATO-parancsnokságon megrendezett „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak!” című kiállítás a forradalom idejéből származó fényképeket mutat be.

Hírek