A Magyar Szabadság Éve

A Magyar szabadság éve – hangversenysorozat Európában

Világhírű magyar művészek közreműködésével október közepén indult útjára a „Freedom First – A Magyar szabadság éve” című hangversenysorozat. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló európai koncertek Európa hét városában állítottak emléket az 1956-os forradalom hőseinek.

Az első, londoni hangversenyen csaknem 800 néző követhette figyelemmel a Muzsikás együttes bartóki alapokra helyezett produkcióját, amelyet Fülei Balázs zongorista virtuóz közreműködésével mutatott be.

Berlinben a Konzerthaus nagytermében lépett fel turnéja első állomásán a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével. A teltházas koncerten a közönség állva ünnepelte a zenekart és a karmestert.

Ljubljanában a Cankarjev Dom Gallus termében, a Pannon Filharmonikusok adott ünnepi hangversenyt Kocsár Balázs vezényletével, Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével.

Madridban, az Auditorio Nacional de Música kamaratermében, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett spanyol–magyar kamarazenei koncerten, csaknem 700 néző előtt nagy sikerrel szerepelt Szabadi Vilmos hegedűművész, Justo Sanz klarinétművész, Palojtay János és Luis-Fernando Pérez zongoraművészek.

Zürichben teltházas koncerten a mintegy 1500 fős közönség előtt lépett fel a Tonhalle nagytermében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével.

Eszéken a Horvát Nemzeti Színházban adott ünnepi hangversenyt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Pannon Filharmonikusok, Kocsár Balázs vezényletével és Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével.

Genfben a Victoria Hall nagytermében teltházas, nagysikerű koncertet adott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével.

(​Fotó: Müpa Budapest – Hrotkó Bálint)

Hírek