A Magyar Szabadság Éve

A legendás „Panchóra” emlékeztek Madridban

November 14-én Puskás Ferenc halálának tízedik és az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából a Madridi Nagykövetség és Puskás egykori csapata, a Real Madrid szervezésében, illetve a Real Madrid Magyar Szurkolói Klub és a Puskás Akadémia együttműködésében koszorúzással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek meg a legismertebb magyar labdarúgóról.

A kerekasztal-beszélgetésen – melyre a „királyi gárda” otthonában, a Santiago Bernabeu Stadionban került sor – Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd ezt követően Puskás legendás csapattársai meséltek személyes emlékeikről.

Gulyás Gergely köszönetét fejezte ki a Real Madridnak, illetve a spanyol sportéletnek, hogy 1956-ban támogatták a külföldre kényszerült magyar játékosokat, illetve amiért Spanyolország forradalom leverése miatti tiltakozásul bojkottálta az 1956-os Melbourne-i olimpiát, emellett pedig kitért Puskás személyes érdemeire is. 

A beszélgetést Julio César Iglesias neves spanyol sportújságíró moderálta, amelyen az egykori csapattársak, a legendás Gento, Pachín, Amancio, Santamaría mellett egykori jó barátja, Tóth-Zele József, illetve Szöllősi György, a Puskás életrajz írója vettek részt. A beszélgetés során szóba került, hogy miként került Puskás az 1956-os forradalom leverését követően a Real Madridhoz, méltatták „Pancho” fantasztikus futballtehetségét, illetve személyes emlékek felidézésével felelevenítették emberi tartását, valamint legendás segítőkészségét, mellyel a külföldre szakadt magyarokat számos esetben segítette.

Azt akarta, hogy körülötte mindenki boldog legyen. (...) Mindenkit egyenrangúként kezelt" – mondta róla Tóth-Zele József, az Atlético Madrid egykori játékosa.

A rendezvényen mutatták be a Szöllősi György által jegyzett Puskás életrajz spanyol fordítását is, amelynek kiadását az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

Szöllősi György, a Puskás-biográfia szerzője elmondta, hogy ezt a Puskást, a Real Madridban játszó Panchót Magyarországon csak utólag ismerhették meg, mert miután elhagyta az országot, nevét évtizedeken át nem lehetett leírni sem, eredményeiről nem lehetett tudósítani.

Az est folyamán a vendégek megtekinthették a Puskás Akadémia jóvoltából kiállított Puskás-relikviákat, a kivetítőkön pedig az 1956 decemberében megrendezett Bp. Honvéd–madridi válogatott jótékonysági meccs képei voltak láthatóak.

A kerekasztal-beszélgetést megelőzően Puskás valdebebasi szobrát is megkoszorúzták.

Puskás Ferenc az 1956-os forradalom leverése után került Spanyolországba, ahol 1958 és 1966 között játszott a királyi klubban. Pancho összesen 528 meccsen lépett pályára a "Blancók" mezében, és 512 gólt lőtt.

Hírek