A Magyar Szabadság Éve

’56-os zenei fesztivál a washingtoni magyar nagykövetségen

Magyarország Washingtoni Nagykövetségének az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett zenei fesztiválja részeként került sor a Cimbalomduó koncertjére a nagykövetség épületében.

Ünnepi műsorukban a művészek kárpát-medencei népzenei feldolgozásokat, valamint saját szerzeményeket játszottak, amit a közönség vastapssal jutalmazott.

A Cimbalomduó, Balogh Kálmán és Lukács Miklós kettőse. Első lemezük 2014-ben jelent meg, amit egy évvel később a második követett. Egymásra találásuk azért is érdekes, mert bár eltérő szakmai pályán mozognak, mégis sok hasonlóság fedezhető fel karrierjükben. Balogh Kálmán az elmúlt több mint 20 év során számtalanszor muzsikált együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tett kirándulást a klasszikus, dzsessz- és rockzenében itthon és külföldön egyaránt. Lukács Miklós szintén többféle zenei műfajba is belemerült, a klasszikus és kortárs szerzők műveinek előadása mellett elsősorban a dzsessz- és az etnozene terén. Mindketten a hangszer megújítóinak számítanak, akik muzsikájukkal igyekeznek megváltoztatni a cimbalomról kialakult hagyományos képet és felfogást.

Hírek