A Magyar Szabadság Éve

’56-os rendezvénysorozat Krakkóban

A Krakkói Magyar Főkonzulátus és a varsói Magyar Kulturális Intézet nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelte meg az '56-os forradalom 60. évfordulóját Krakkóban és környékén.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult rendezvénysorozat ünnepélyes megemlékezéssel és fogadással vette kezdetét, amelyet a krakkói Nemzeti Múzeumban rendezett „A magyar festészet aranykora 1836-1936” című kiállítás megnyitója előzött meg. Az eseményen Csepreghy Nándor miniszterhelyettes mondott ünnepi beszédet, méltatva az 1956-os emlékév jelentőségét. 

A gótikus-reneszánsz Posztóházban lévő XIX. századi lengyel festészeti galéria dísztermeiben megtartott fogadással összekötött ünnepi megemlékezésen Íjgyártó István államtitkár tartott ünnepi beszédet. Az ünnepségeken Magyarországról jelen volt még Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója. Lengyel részről Jacek Majchrowski professzor, Krakkó főpolgármestere, Wojchiech Kozak, a kis-lengyelországi marsall és Jerzy Pilch vajda személyes képviselője, továbbá Jerzy Michalewski főorvos, a magyarokat 1956 októberében segítő krakkói akciók egyik fő szervezője mondott beszédet. Az estet rövid hárfa-hangverseny egészítette ki.

Az ünnepségsorozat kiemelt eseménye volt a krakkói királyi vár (a Wawel) székesegyházban bemutatott latin nyelvű ünnepi püspöki nagymise, amelyen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott hatású beszédet, megköszönve a lengyel népnek és a krakkóiaknak a 60. évvel korábban nyújtott szolidaritást, támogatást és a jelentős anyagi segítséget. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Az 1956-os megemlékezés-sorozat a 20. Krakkói Nemzetközi Könyvvásárral folytatódott, ahol számos ’56-os témájú magyar művet mutattak be. Ezt követően a krakkói Academia Ignatianum szervezésében nemzetközi tudományos konferenciát tartottak „1956 – áttörés? 1956 júniusának és októberének kulturális nyomai és visszhangja itthon és az emigrációban” címmel. A konferencia záróakkordja az 56-os évforduló alkalmából rendezett magyar filmszemle első darabja, a Kovács István elbeszélése alapján készült „A budakeszi srácok” című 56-os témájú film bemutatása volt a krakkói főtéren lévő „Pod Baranami” művészfilmszínházban.

Az ünnepségsorozat keretében kültéri kiállítás-megnyitóra, ünnepi gálára, 1956-os dokumentumfilmek bemutatására, illetve filmszemlére is sor került.

Hírek