A Magyar Szabadság Éve

’56-os rendezvények Macedóniában

Koszorúzással, kerekasztal-beszélgetéssel és kiállítással emlékeztek meg Krusevó városában az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után mintegy húszezer magyar menekült az egykori Jugoszlávia területére. Az akkori hatóságok szétosztották a menedékkérőket a tagköztársaságok között. Így került mintegy 550 magyar a macedóniai Krusevóba, ahonnan a nemzetközi vöröskereszt később Nyugatra szállította őket.

Macedóniában jelenleg mintegy száz magyar él, akik létrehozták a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetét. A civil szervezet kutatta fel azoknak a magyaroknak a történetét, akik 1956-1958 között ideiglenesen az országban tartózkodtak. Szintén az egyesület kezdeményezte annak az emléktáblának a felállítását is, amely az egykori 1956-os befogadótábor helyén található krusevói üdülőközpont falát ékesíti. Az emléktábla – amelyet 2016. augusztusában avatott fel Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár – az 1956-os Emlékbizottság és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával készült.

Dux László szkopjei magyar nagykövet Egerszegi Éva egykori ’56-os menekülttel közösen koszorúzta meg az emléktáblát, majd a Macedóniai Magyarok Teleház szervezetének elnökével, Sutus Józseffel együtt mondtak köszönetet a most 101 éves Sina Taleski asszonynak, amiért annakidején segítette a magyar menekülteket. Ezt követően Dux László, Egerszegi Éva, Sutus József, valamint Nikola Jovanoszki, a krusevói Naum Naumovski Borche Gimnázium tanára, és Dr. Zoran Bogeszki, a Kruesvói Történeti Múzeum igazgatója részvételével kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyen felidézték az ’56-os magyar menekültek Krusevóba érkezésének történetét.

A rendezvény után Dux László és Egerszegi Éva a krusevói általános és középiskolában szervezett „Mit hallottam nagyszüleimtől az 1956-os menekültekről?” című irodalmi pályázat nyerteseinek adott át könyvcsomagot és díszoklevelet, majd megnyitották a budapesti Terror Háza Múzeum 1956-os témájú roll-up kiállítását. 

Hírek