A Magyar Szabadság Éve

’56-os rendezvények Albániában

Emlékműavatással, filmvetítéssel, kiállítással és történész konferenciával tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt Shkodra városában.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából emlékművet avattak az albán város központjában. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult nemesacél anyagú obeliszket – Rubin Mandija shkodrai szobrászművész alkotását – háromnyelvű felirat díszíti. Az avatáson részt vett és felszólalt Heizer Antal nagykövet, Kliti Hoti shkodrai magyar tiszteletbeli konzul és Voltana Ademi, Shkodra város polgármestere. A rendezvényt fogadás zárta a nagykövetség szervezésében.

A shkodrai Emlékek Múzeumában levetítették Szász Attila: A berni követ című filmjét, és bemutatták a budapesti Terror Háza Múzeum 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című szabadtéri kiállításának tablóképeit.

Magyarország tiranai nagykövetsége és a shkodrai Luigji Gurakuqi Egyetem közös szervezésében az 1956-os forradalom eseményeit, valamint a magyar-albán kapcsolatok múltját és jelenét feldolgozó történész konferenciát tartottak Shkodrában „Magyarország és Albánia: tegnap, ma és holnap” címmel.

Az eseményen neves albán történészek mellett részt vett és előadást tartott Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója, valamint Pálosfalvi Tamás, Csaplár-Degovics Krisztián, Katona Csaba, Hornyák Árpád és Kacziba Péter történészek.

Hírek