A Magyar Szabadság Éve

’56-os programsorozat Ukrajnában

Kulturális és sportprogramokkal emlékeztek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára Ivano-Frankivszkban.  

A rendezvényeken részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Buhajla József ungvári főkonzul, Vida László első beosztott konzul, Vaszil Visivanyuk ivano-frankivszki tiszteletbeli konzul és Jurij Kravcsenko, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.  

A magyarországi vendégeket Volodimir Harazd, Dolina város polgármestere fogadta, a hosivi bazilita monostorban, ahol az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozataiért és a 2014 eleji kijevi megmozdulások során, illetve a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben elesettekért mutattak be szentmisét.

A magyar delegáció Dolina városban az 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére szervezett megemlékezésen vett részt. Az ünnepség keretében az ukrán és a magyar zászlók színeire utaló léggömböket, illetve a magyar forradalom és a kelet-ukrajnai konfliktus áldozatainak emlékére két fehér galambot engedtek el a város és a küldöttség vezetői.

Dolina város polgármestere és Soltész Miklós államtitkár közösen elültetett egy Magyarországot jelképező diófát, mely az erő, és a bölcsesség szimbóluma Ukrajnában. Az 1956-os megemlékezések emléktábla felavatásával folytatódtak Ivano-Frankivszkban, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával valósult meg. Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére Ivano-Frankivszk belvárosában futóversenyt is rendezett „Tiszta Szívűek” jótékonysági alapítvány.

A program magyar–ukrán barátsági esttel zárult, amelyen azok az ivano-frankivszki és négy másik nyugat-ukrajnai megyéből érkezett gyerekek vettek részt, akik a magyar kormány támogatásának köszönhetően idén nyáron a Velencei tónál üdültek. Az ivano-frankivszki rendezvénysorozat záróakkordjaként a Vaszil Sztefanik Kárpát-melléki Nemzeti Egyetemen Miroszlav Voloscsuk professzor, középkorkutató tartott előadást a magyar–ukrán kapcsolatokról, majd bemutatták a Terror Háza Múzeum „Játsszunk nyugodtan” című dokumentumfilmjét.

Az egyetem aulájában az ivano-frankivszki magyarok rövid műsorral nyitották meg saját készítésű, ukrán és magyar nyelvű kiállításukat, amely az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc eseményeit dolgozta fel.

Hírek