A Magyar Szabadság Éve

’56-os megemlékezések Észak-Olaszországban

Milánóban, Bolognában, Velencében és Triesztben kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, koncerttel és fogadással tisztelegtek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Észak-Olaszország legnagyobb városában, Milánóban több programot is tartottak az ’56-os magyar események emlékére.

A milánói Katolikus Egyetemen kétnapos történelemtudományi konferencia zajlott, amely 1956 kulturális, művészeti és irodalmi örökségét mutatta be történészek, művészek és a forradalomban részt vett szabadséágharcosok jelenlétében. A nagyszámú hallgatóság között lombardiai történészek, egyetemi tanárok, az egyetem doktoranduszai és diákjai is jelen voltak, valamint széles körben képviseltették magukat a Lombardiában élő magyarok. A konferenciát Timaffy Judit, Magyarország milánói főkonzulja nyitotta meg, aki beszédében utalt 1956 morális és történelmi értékeire, majd megköszönte Milánó város intézményeinek és lakosainak azt a segítséget és gondoskodást, amellyel az ideérkező magyar menekülteket fogadták.

A konferencia nyitónapján 1956 kultúrtörténeti örökségét elemezték a felszólalók, áttekintve a forradalom kortörténeti, publicisztikai és társadalmi hátterét. A második nap díszvendége Wittner Mária szabadságharcos volt, aki az ’56-os események résztvevőjeként személyes emlékeiről beszélt.

Ugyancsak Milánóban a magyar Főkonzulátus koncerttel és fogadással egybekötött megemlékezést is tartott. A Cusani Palota Radetzky termében összegyűlt vendégeket Soltész Miklós államtitkár és Timaffy Judit főkonzul üdvözölték, míg olasz részről a milánói önkormányzat európai és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere mondott köszöntőt.

Az ünnepi koncertet a varesei Magyar Ház gyermekkórusa nyitotta meg a magyar himnusszal, majd ezt követően Szentkirályi Aladár hegedű-, Rácz Aladár zongora- és Csáki András gitárművészeket hallgathatta a nagyszámú magyar és olasz közönség.

Bolognában ünnepi köszöntőkkel és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek a magyar forradalom és szabadságharc hőseire. A beszélgetésen részt vett Andrea Cartenyi, a közép-kelet-európai történelem professzora, Biancastella Antonino irodalmár, Carla Corradi Musi, a Bolognai Egyetem professzora, valamint Gilberto Martinelli filmrendező. A témák között szerepelt az olasz katolikus egyház és a Vöröskereszt magyar menekültek fogadásánál játszott fontos humanitárius szerepe, valamint szó esett Don Giulio Salmi és Antonio Rubbi magyar menekülteket segítő szerepvállalásáról.

A kerekasztal-beszélgetést követően Gilberto Martinelli ’56-ról szóló dokumentumfilmjét láthatták az érdeklődők. Az Olaszország-szerte ismertté és elismertté váló alkotás azoknak az 1956-os magyar menekülteknek az életét mutatja be, akik a szabadságharc leverését követően Olaszországban éltek és dolgoztak, munkájukkal sok esetben az olasz közvélemény tiszteletét is kivívva.

Velencében 12 előadó részvételével, nagyszabású konferenciával emlékeztek a magyar forradalom és szabadságharc hőseire. A rendezvény első részében az ’56-os események történeti összefoglalása (Papo Adriano, Németh Gizella és Lazzaretto Alba előadásai) után azok az egykori szemtanúk szólaltak meg, akik a forradalom és szabadságharc alatt vagy után Olaszországba, Velence és Padova környékére kerültek, ott folytatták a tanulmányaikat, alapítottak családot, és dolgoztak orvosként. Gombos Csaba, Okolicsányi Lajos és Pintér Lajos a Padovai Egyetemen szereztek orvosi diplomát, Pintér Lajos ma Magyarország veronai Tiszteletbeli Főkonzulja.

A konferencia második részében Dal Zotto Patrizia művészettörténész és Argentieri Federigo történész elemezte az ’56-os magyarországi események olasz művészeti és társadalmi aspektusait, majd Bolognini Luigi újságíró beszélt a Puskás Aranycsapata és az 1956-os magyar forradalom című könyvéről.

Az előadásokat követően különleges élményben lehetett része a nagy számban megjelent közönségnek: a szervezők levetítették az idén 90 éves Vittorio Mangili, a RAI egykori operatőrének a forradalom napjaiban Budapest készített riportfilmjét, amely megrázó részletességgel eleveníti meg az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc diadalát, majd bukását.

Velence mellett Triesztben is konferenciával tisztelegtek a magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt: Adriano Papo és Németh Gizella történészek az 1956-os októberi és novemberi magyarországi történések eseménytörténetét vizsgálták, majd Georg Meyr taglalta a szuezi válság és a magyar forradalom kapcsolatát. Romano Pietrosanti előadásában Nagy Imre személyét járta körül, míg Stefano Pilotto a magyar forradalom és szabadságharc nemzetközi vonatkozásait elemezte. Antonio Scicovelli és Madarész Imre az olasz és magyar írók forradalomhoz fűződő viszonyával foglalkozott, Kádár Anette pedig „A forradalom és a zene” témakörében tartott izgalmas előadást. A konferenciát Gianluca Volpi magyar menekültekről szóló előadása zárta.

A fenti rendezvények mellett nyolc észak-olasz tartomány számos helyszínén volt megtekinthető a Terror Háza Múzeum előtt látható, pesti srácokról szóló tablókiállítás. Az olasz nyelvű tablókat összesen több mint 2500-an látták.

Az észak-olaszországi megemlékezések az 1956-os Emlékév keretében valósultak meg.

Hírek