A Magyar Szabadság Éve

’56-os gálaest Washingtonban

Gálaesten emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról az Andrew Mellon Auditóriumban, Magyarország Washingtoni Nagykövetségének szervezésében.

Az eseményen részt vett többek között a kongresszusi Magyar Amerikai Baráti Tagozat társelnöke Dennis Ross képviselő, James Townsend a Pentagon helyettes államtitkára, Per Bang-Jensen, az ’56-os forradalom ügyében a magyar érdekekért kiálló, New Yorkban meggyilkolt ENSZ-képviselő fia, Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Horváth János, utazó nagykövet, az Országgyűlés korábbi korelnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának Elnöke, Kumin Ferenc New York-i, és Szebényi Ferenc chicagoi főkonzulok, April Foley az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, valamint az 1956-os Emlékév hivatalos dalának szerzője, Desmond Child is.  

Szemerkényi Réka nagykövet köszöntőjében kiemelte 1956 jelentőségét, Magyarország elkötelezettségét a szabadság és a demokrácia mellett, valamint az ennek érdekében hozott áldozatokat, üdvözölve az esten résztvevő ’56-os szabadságharcosokat, az őket befogadó amerikai népet és kormányt, valamint az amerikai-magyar közösségeket, a kapcsolatok erősítésért sokat tevő személyeket és szervezeteket.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében az 1956-os forradalom világpolitikai jelentőségét, valamint az amerikai és magyar kormány együttműködését, speciális kapcsolatát emelte ki.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter a két ország közötti történelmi párhuzamokat vonva emlékezett meg a magyar forradalom jelentőségéről.

A gálaesten Szentpéteri Csilla „Október vihara 1956” című produkcióját tekinthették meg a vendégek. A rendezvény kísérőprogramjaként 1956-os rövidfilmeket, valamint a TINI ART 1956-os rajzverseny-kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

(Fotó: Jay Snap)

Hírek