A Magyar Szabadság Éve

1956-os megemlékezés az osztrák külügyminisztériumban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az osztrák Európáért, Integrációért és Külügyekért Felelős Szövetségi Minisztérium „Forradalom és Integráció – Magyarország 1956-2016“ címmel emlékestet szervezett Magyarország Bécsi  Nagykövetségével együttműködésben az osztrák külügyi tárca épületében.

A rendezvény középpontjában az 1956-os magyarok rendkívül sikeres integrációja állt, a magyarok ebben nyújtott közreműködéséért Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter köszönetét fejezte ki.

A tárcavezető kiemelte, hogy nemcsak regionális, hanem erős kulturális és történelmi összefonódás is jellemzi az osztrák és a magyar nemzetet; mintegy 60 ezer magyar származású ember él Ausztriában, akik életerős, életvidám és jól integrált népcsoportot alkotnak.

Sebastian Kurz megköszönte, hogy az Ausztriában élő magyar közösség munkájával hozzájárul az ország teljesítményéhez. Véleménye szerint ez a közösség a politikai, a gazdasági és a kulturális élet vonatkozásában erős összekötő kapocs Magyarország és Ausztria között. Mint fogalmazott, erre az összetartozásra lehet építeni. A jelen lévő Simon Ferenc esperest, a bécsi magyar katolikus közösség vezetőjét személyesen megszólítva azt is megemlítette, hogy a vallási élet Ausztriába a magyarok által is erősödött, gazdagodott.

Beszéde végén Kurz utalást tett magyar gyökereire is, elmondta, hogy anyai nagyanyja a húszas éveiben jött Ausztriába, ezt követően alig használta a magyar nyelvet, és most, egy pár éve újra elkezdte intenzíven tanulni a magyart.

Dr. Perényi János nagykövet köszöntőjében 1956 világtörténelmi jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy ’56 lerántotta a leplet a kommunista rendszer álságos zsarnokságáról, példát mutatott a szabadságért folytatott hősies küzdelemből, de tragikus körülmények között jelezte a jaltai világrend továbbélését.  A diplomata köszönetet mondott Ausztriának azért, hogy akkor nagylelkűen befogadták a Magyarországról érkezőket. Végül kiemelte a közös megemlékezés jelentőségét, a közös múltból fakadó szabadságszeretetünk fontosságát.

Az ünnepségen megjelent mintegy 150 vendég közt jelen voltak az osztrák külügyi tárca vezető tisztségviselői, EU-s nagykövetek, az ausztriai magyar szervezetek vezetői, és számos olyan, magyar származású osztrák állampolgár, akik Ausztriában hírnévre tettek szert. A rendezvényen bemutattak egy 1956-os dokumentum kisfilmet, valamint egy magyar és egy osztrák 1956-os szemtanúval készített interjút.

Hírek